Szkoła Podstawowa im. gen. Józefa Gizy

Sprawozdanie z działalności Samorządu Uczniowskiego
Szkoły Podstawowej w Wielogłowach
II okres 2018/2019

W II okresie roku szkolnego 2018/2019 Samorząd Uczniowski postawił przede wszystkim na urozmaicanie szkolnej rzeczywistości oraz udział w akcjach charytatywnych.
Zaraz po feriach rozpoczęliśmy liczenie funduszy zebranych w ramach corocznej akcji Góra Grosza, w którą włączyły się wszystkie klasy, jednak najbardziej hojni okazali się uczniowie klasy Ia, którzy uzbierali ponad 100 zł. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu całej społeczności szkolnej zasililiśmy konto fundacji Towarzystwo Nasz Dom pokaźną kwotą 507, 31 zł. Swoimi „groszami” wspomogła akcję również p. Piątkiewicz.
Podczas jednego ze spotkań na zlecenie p. dyrektor opiniowaliśmy kwestię zmiany przerw między lekcyjnych. Zdania były podzielone, jednak ostatecznie większość była na TAK.
2 luty to Dzień Pozytywnego Myślenia. Chcieliśmy, aby każdy w tym dniu się uśmiechnął. W tym celu uczennice klasy VI a Julia Madziar i Julita Leśniak zebrały od koleżanek i kolegów pozytywne myśli, które następnie były losowo wręczane innym. Dziewczynki rozdawały również uśmiechnięte buźki oraz wykonały gazetkę o tej tematyce.
W lutym odbył się również apel, podczas którego podsumowano konkurs na świąteczny wystrój sal, wręczono klasom dyplomy i nagrody za zaangażowanie w „Górę Grosza”, a także wyróżniono osoby szczególnie angażujące się w poszczególne działania SU w I półroczu.
Zadbaliśmy także o to, aby każdy, nawet ten najbardziej nieśmiały uczeń miał możliwość wyrażenia swojej sympatii w stosunku do koleżanki czy kolegi, organizując tradycyjną już „pocztę walentynkową”.
13 lutego odbyła się niezapomniana zabawa karnawałowa. DJ-ami byli – w klasach IV-VI Jarek Wiktorowski i Adam Berdychowski, a w klasach VII – VIII i III Gim Grzegorz Bogdanowicz, Kamil Olszewski i Michał Górczyk, który już po raz kolejny wypożyczył nam swój prywatny sprzęt. Oprócz muzyki były również zabawy integracyjne, które poprowadzili: w klasach młodszych Wiktor Tokarczyk, a w starszych Julia Hedwig oraz Martyna Baran. Tajne jury wyłoniło Króla i Królową balu, którymi zostali Agnieszka Czop i Wojciech Dominik.
Marzec upłynął nam pod znakiem przygotowań do Szkolnego Konkursu Piosenki Eurowizji, którego organizacji „zażądał” od opiekunów Dawid Sromek. To właśnie on był głównym organizatorem i prowadzącym całej imprezy, a także autorem pokazu mody, który odbył się w przerwie między występami. Świetnie przygotowane reprezentacje poszczególnych państw-klas swoimi występami oczarowały publiczność oraz komisję i przerosły wszelkie oczekiwania. Zwycięzcami w kategorii klas młodszych okazała się jednak klasa Vb, a w kategorii klas starszych VIII a. Impreza ta była okazją do ekspresji ukrytych talentów oraz pasji naszych uczniów. Wszystko to miało miejsce 21 marca w ramach obchodów Pierwszego Dnia Wiosny, natomiast zdjęcia z tego przedsięwzięcia zdobiły w kolejnych miesiącach gazetki SU.
Na przełomie marca i kwietnia wolontariusze naszej szkoły Kamila i Dawid Sromek, Julia Hedwig, Wojciech Dominik i Wojciech Słaby, przy wsparciu Julii Cisowskiej i Oliwii Twardowskiej przeprowadzili zbiórkę pieniędzy na sfinansowanie obiadów dla dzieci pochodzących z ubogich rodzin w ramach ogólnopolskiej akcji „Dzownek na obiad – grosz do grosza”. Uczniowie przygotowali zdrowe posiłki i sprzedawali je podczas przerw, dzięki czemu uzbieraliśmy w sumie 210, 31 zł.
W maju członkowie SU pomagali przy organizacji II Gminnego Konkursu Języków Obcych, wykonując dekorację, plakaty i poczęstunek, natomiast w czerwcu wykonano tradycyjną gazetkę, na której wyróżnieni zostali uczniowie, którzy kończą w tym roku naszą szkołę, a wyróżniali się wysoką średnią ocen, pracą na rzecz szkoły, czy osiągnięciami w konkursach i zawodach.
W II półroczu zrezygnowano z tzw. „dnia kolorowego” ze względu na nie wywiązywanie się przez wielu uczniów z obowiązku noszenia mundurka szkolnego.
Opiekunowie:
Angelika Kasztelowicz
Franciszek Szarata

001.jpg 002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg 010.jpg 011.jpg 012.jpg

Godło

Dyplom MEN